Espoon keskuspuisto

Espoon keskuspuistossa on Olarista Latokaskeen ja Espoonlahteen ulottuva noin 10 kilometrin reitti, jonka varrella hiihtäjät ja koiranulkoiluttajat liikkuvat sulassa sovussa. Aina ei rinnakkaiselo ole ollut yhtä rauhaisaa.

»Keskuspuistossa on aina talvisin ollut latu. Kesäisin siellä on kävelyteitä, joita koiranulkoiluttajat ja muut jalankulkijat ovat tottuneet käyttämään. Koiraväki halusi käyttää samoja väyliä talvellakin, mutta koska niitä ei aikaisemmin aurattu, he siirtyivät viereiselle tampatulle latupohjalle. Siitä syntyi kärhämiä hiihtäjien kanssa», Espoon ulkoliikuntapäällikkö Tapio Taskinen kertoo.

Ongelmaa yritettiin aluksi ratkaista tamppaamalla koiranulkoiluttajille ja muille jalankulkijoille latu-uran kupeeseen oma väylä.

»Mutta kävikin niin, että luisteluhiihtäjät valtasivat nopeasti kävelijöiden polun. Suukopu ei laantunut», Taskinen tuumaa.

Talvella 2014–15 jalankulkijoille päätettiin aurata ja hiekoittaa oma väylä. Sitä saivat käyttää myös talvipyöräilijät. Viime talvena käytäntöä jatkettiin.

»Se on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi. Kiitoksia on satanut sekä koiranulkoiluttajilta että hiihtäjiltä», Tapio Taskinen kertoo.

Keskuspuiston talvikävelijöiden määriä ei ole tilastoitu, mutta käytön arvioidaan olevan runsasta. Tapio Taskisen mukaan aurattuja rinnakkaisreittejä on nyt suunniteltu muidenkin latu-urien varsille.

Artikkeli on julkaistu Espoo liikkuu -lehden talvinumerossa 2016–17.