Keskuspuisto

Rusetinmuotoisen Keskuspuiston suosituimmat sisääntulopaikat ovat Suna, Olari ja Puolarmetsä. Keskuspuisto sopii niin hiihtoon kuin muuhun talviulkoiluun. Väyliä on levennetty siten, että latujen tuntumassa kulkevat auratut kaistat, joita pyöräilijät ja jalankulkijat voivat käyttää.

Latuyhteys löytyy Oittaalle ja Nuuksioon, jonne on matkaa 22 km. Latujen viereen tehtyjä uusia kaistoja on noin 10 km, ja suurin osa niistä on puiston itäisessä osassa. Keskuspuistossa on kolme erillistä kuntorataa: Kokinmetsän 1,5 kilometrin, Kuurinmetsän 4,3 kilometrin ja Nissinhaan 2,5 kilometrin radat.

Erämaahan

Erämaisempaa luontoa kaipaavia varten Keskuspuistoa halkoo laaja patikointiin sopiva polkuverkosto. Kuurinniityn ja Henttaan kupeesta löytyy kolme luonnonsuojelu­aluetta, perinnemaisemia sekä yhteistyössä luontojärjestö WWF:n kanssa suojeltu kaupungin perintömetsä.

Keskuspuiston luonto on vaihtelevaa; löytyy avokal­lioita, mäntyvaltaisia kangas­metsiä, alavia korpia, lehtoja­ ja soita sekä luonnonniittyjä ja umpeenkasvaneita peltoja. Keskuspuisto soveltuu parhaiten päiväretkeilyyn, sillä siellä ei ole yöpymis- eikä tulenteko­mahdollisuutta.

Keskuspuistossa yleisiä­ eläimiä ovat jänis, supikoira,­ orava, metsäkauris, hirvi, kettu ja mäyrä. Harvinaisem­piin kuuluvat liito-orava, mus­ta­kurkku-uikku, pohjan­lepak­ko ja viiksisiippa. 

Etsi ja löydä!

Keskuspuistossa on vuosittain vaihtuva 22 kiintorastin verkosto noin 10 kilometrin pituisen lenkin varrella. Ilmaisia karttoja saa Espoon yhteispalvelupisteistä ja liikuntapalveluilta. Keskuspuisto sopii myös geokätköilijöille, sillä eri puolille puistoa on piilotettu yli 20 kätköä.

Eläinporteille

Keskuspuistoa ja sen liikkumis- ja luontokohdeverkostoa esitellään eläinaiheisilla kaupunginosaporteilla, joiden yhteydestä löytyvät myös opastaulut ja kartat. Idea lähti liikkeelle Espoon designpääkaupunkivuoden 2012 hankkeesta Rusetti – Espoon keskuspuisto.

Ensimmäisenä avattiin 2012 Sunan Huuhkajaportti, joka on saanut nimensä lähistöllä olevan Huuhkajakallion­ mukaan. Suunnitteilla ovat myös Olarin Jänisportti, Suur­pellon Kettuportti ja Puolarmetsän Korentoportti. 

Älä missaa tätä!

Keskuspuiston auratuilla väylillä myös koirien ulkoiluttaminen on sallittu. Koiraa voi juoksuttaa vapaana Olarin ja Saarnilaakson aidatuissa koirapuistoissa.