Leppävaaran maauimala

Leppävaaran maauimala on avoinna toukokuusta syys-lokakuulle, keleistä riippuen.

www.espoo.fi/liikunta/uimahallit > Leppävaaran uimahalli ja maauimala

Leppävaaran uimahallin kupeeseen avattiin maanantaina 16.5.2016 Espoon ensimmäinen maauimala. Kyseessä ei ole mikään hätäinen päähänpisto.

»Kun Leppävaaran uimahalli valmistui 1969, paikallisen uimaseuran puheenjohtaja lausui, että viiden vuoden sisällä vieressä on myös maauimala. Hiukan se viivästyi, mutta puheenjohtajaa siitä ei voi syyttää», Espoon uimahallipäällikkö Ari Jaakkola arvioi.

Maauimala näet keikkui Espoon liikuntapaikkasuunnitelmissa rapiat 40 vuotta. Kaupungin päättäjät pudottivat kuitenkin kerta toisensa jälkeen sen tärkeämmiksi katsomiensa kohteiden tieltä. Kunnes syksyllä 2013 tehtiin päätös maauimalan rakentamisesta ja Leppävaaran uimahallin peruskorjauksesta ja laajentamisesta. Työt aloitettiin heti, ja paikat olivat hienosäätöä vaille valmiina marraskuussa 2015. Uimahallin laajennusosa avattiin käyttäjille vuodenvaihteessa.

Kymmenratainen pääallas

Leppävaaran maauimalan kymmenratainen pääallas on kooltaan 25 x 50 metriä. Lisäksi ulkona on monitoimiallas, jossa on hierovia suihkuja, lasten kahluuallas sekä kolmeratainen vesiliukumäki. Pukuhuoneet ovat vieressä.

»Pääallas on tehty keskieurooppalaiseen tapaan teräksestä. Se täytettiin myös talven ajaksi vedellä, mikä valmistajan ohjeiden mukaan pitää altaan paremmin paikallaan. Jääkannen päällä olisi voinut periaatteessa vaikka luistella.»

Ulkoallas palvelee vain uintia. Sen sijaan vanhan uimahallin laajennusosaan on rakennettu hyppyallas, jossa on telineet kolmessa ja viidessä metrissä ja ponnahduslaudat yhdessä metrissä.

Uimahalli sai myös uuden ison terapia-altaan, kylmävesialtaan ja kaksi poreallasta. Lämpöä tarjoavat höyrysaunat, ja suihkuhuoneiden seinällä on turvaistuimet, joihin pikkulapsen voi panna siksi aikaa, kun aikuinen on suihkussa.

»Uudistukset ovat näkyneet alkuvuoden kävijämäärissä. Leppävaaran uimahalli on nykyisin Espoon suosituin; ennen peruskorjausta siellä oli vuosittain 160 000 käyntiä, mutta nyt 100 000 käynnin raja ylittyi jo maaliskuun puolivälissä. Hallia pidetään auki juhannukseen asti, lukuun ottamatta hyppyallasta, joka on avoinna ympäri vuoden», Jaakkola sanoo.

Paljon kävijöitä

Maauimalaan odotetaan kesän aikana 150 000 kävijää. Näillä näkymin ulkoaltaat ovat käytössä syyskuun puoliväliin.

»Jos kysyntää ja lämpimiä kelejä riittää, voisimme jatkaa kautta pidempäänkin. Meille on tulossa energiapeitteet, jotka pitävät altaiden öisen lämpöhävikin pienenä», Ari Jaakkola sanoo.

Maauimalan yhteyteen on rakennettu muitakin liikuntapaikkoja: kaksi rantalentiskenttää, yksi katukoriskenttä sekä lasten leikkialue. Myös löhöilylle, auringonpalvonnalle ja vapaalle yhdessäololle on tilaa.

»Siihen sopii iso terassikatsomo. Uimahallin lipunmyynti ja kahvio palvelevat myös maauimalaa. Sisäänkäynti on uimahallin kanssa yhteinen.»

Ari Jaakkolalle Leppävaaran uimahalli on ollut myös henkilökohtaisesti merkittävä paikka jo kymmeniä vuosia.

»Ensimmäisen kerran kävin täällä marraskuisena sunnuntaina 1969, kun halli oli ollut käytössä viikon. Ura jatkui altaassa kilpauimarina, sitten altaan reunalla uinninvalvojana ja vielä »altaan alla» liikuntapaikanhoitajana», Jaakkola kertoo.

»Kun Espoonlahden halli valmistui, siirryin sinne liikuntapaikanhoitajaksi, myöhemmin hallin esimieheksi ja sieltä nykyisiin tehtäviini.»

Paljon liikuntapaikkoja

Maauimalan lisäksi Leppävaaran urheilupuistossa on yli 20 liikuntapaikkaa. Tässä niistä viisi.

1. Skeittialue

Vuonna 2014 valmistunut Leppävaaran 1 700 neliömetrin skeittiparkki on Suomen suurin täysbetoninen skeittialue. Se on valaistu, ja sen monipuoliset suorituspaikat tarjoavat sopivia haasteita niin aloittelijoille kuin pitkään harrastaneille taitureille.

Paikka on erittäin suosittu – kesäisin siellä vierailee satoja harrastajia vuorokaudessa. Siksi parhaina ilta-aikoina kannattaa varautua siihen, että vuoroaan saattaa ehkä joutua odottamaan hiukan.

2. Köysiseikkailupuisto

Huippu on Leppävaaran urheilupuistossa vuonna 2015 avattu yksityinen köysiseikkailupuisto. Siellä liikutaan kiipeilyvaljaiden avulla puiden väliin 6–18 metrin korkeuteen rakennetuilla radoilla.

Seikkailija pääsee tasapainoilemaan, ryömimään, kiipeä­mään verkkoa pitkin ja kävelemään huojuvilla silloilla. Huipussa on yhteensä kuusi seikkailurataa ja lyhyt perehdyttämisrata. Ne on jaettu vaikeusasteen mukaan neljään eri väriin.

Huippu sopii niin yksittäisille seikkailumielisille kuin esimerkiksi yritysten ja julkisyhteisöjen tyhy-päivän ohjelmaan. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kiipeilykokemusta.

3. Kuntokihara

Kuntokihara on Leppävaaran urheilupuiston takana, lähellä Turunväylää sijaitseva 900 metrin asfalttirata rullaluisteluun tai rullasuksihiihtoon.

Sopii niin lapsille ja aloittelijoille kuin vauhdikkaille kuntoilijoillekin sekä täysin esteettömänä vammaisliikkujille esimerkiksi pyörätuolikelaukseen.

Selkeä viivoitus helpottaa myös näkövammaisten liikkumista. Turvallinen paikka, jossa harvoin ruuhkia. Suora pääsy kevyen liikenteen väylältä Pääskyskujalta.

4. Ulkokuntoilulaitteet

Ulkokuntoilulaitteet löytyvät stadionin ulkopuolelta, ison tulostaulun takaa. 

5. Heittoalue

Yleisurheilun heittoalue sijaitsee stadionin ulkopuolella keskellä urheilupuistoa. Sieltä löytyvät moukari- ja kiekkohäkit sekä keihäspaikka. Runsaasti tilaa myös pitkille heitoille ilman, että sivullisille koituisi vaaraa. Kesän Youth Athletics Games –yleisurheilukilpailujen heittolajit käydään täällä.