Rantaraitti tutuksi

Rantaraitti kartalla

Rantaraitti on pituudeltaan runsaat 40 kilometriä, ja se on täynnä mitä houkuttelevampia paikkoja. Kuinka monessa niistä olet ehtinyt käydä? Missä aiot käydä tänä kesänä?  www.espoo.fi/rantaraitti

1. Kallvik

Sauna­lahden uima­ranta.

2. Saunalahti

Cafe Bastvik on toistaiseksi määrittelemättömällä tauolla. 

3. Kivenlahti

Uimaranta, jonka yhteydessä pieni kahvila. Ravintola Marinessa pääsee nauttimaan raikkaasta ilma­piiristä Marin­satamassa.

4. Laurinlahti

Tyrskyvuoren uimaranta.

5. Ristiniemi

Saaristo­vene­laituri. Saaristoliikenteen hinnat ja aikataulut

6. Soukka

Saaristo­vene­laituri. Uima­ranta. Soukan vene­kerholla on hieno Paviljonki, jota vuokrataan juhla­tilaisuuksiin.

7. Kasavuori

Maisemakohde, jonne on hiukan hankala päästä, mutta kapuaminen maksaa vaivan. Monien mielestä Espoon hienoin näkö­ala­paikka, jonka länsi­reunan huippu kohoaa 44 metrin korkeuteen meren­pinnasta. Upeat näkymät Suomen­lahdelle.

8. Suinonsalmi

Saaristo­vene­laituri. Uima­ranta ja pieni kesäkioski.

9. Hanikka

Luontopolku, jonka pituus on noin 5 km. Lintutornista voi tarkkailla vesilintuja. Poikkeaa pikkaisen Ranta­raitilta.

10. Hyljelahti

Huvilamuseo Villa Rulludd edustaa Uuden­maan rannikon varhaista huvila-arkkitehtuuria.. Museo  on avoinna joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 11-15.

11. Suomenoja

Saaristovene­laituri. Finnoon luonto­polku kiertää kosteikon, jossa pääsee tutustumaan lintuihin todella läheltä. Reitin varrella on kaksi lintutornia. Cafe Gabrielassa on meriterassi.

12. Nuottaniemi

Ravintola Villa Pentryyn voi poiketa kahville ja leivokselle.

13. Matinkylä

Nokkalan saaristo­­vene­laituri, josta lyhyin matka Isoon Vasikka­saareen. Suosittu uimaranta.
Café Meren­neidosta voi vuokrata myös kanootteja. Uusi ranta­kahvila Nokkalan Majakka, jonka arkkitehtuuri on herättänyt huomiota. Nokkalassa yksi Espoon kymmenestä kaupunki­­pyöräasemasta.

14. Haukilahti

Ranta­raitin vilkkaimpia paikkoja. Saaristo­vene­laituri. Espoon suosituin uimaranta. Kolme ravintolaa. Café Mellstenin valikoimiin kuuluvat omat kahvi­sekoitukset. Hauki­lahden Paviljongin terassille pääsee myös veneellä. Hauki­lahden Ranta Cafe & Bar on terassityyppinen ravintola.

15. Toppelund

Uimaranta. (Kesäkahvila Cafe Bella paloi kesällä 2017.)

16. Westend

Täysin uusittu uima­ranta on taas kaikkien käytössä.

17. Otsolahti

Cafe Otsolahden kesäterassilta on upeat näkymät Otsolahteen.

18. Karhusaari

Uimaranta. Poikkeaa vähän Rantaraitilta.

19. Hanasaari

Ruotsalais­suomalainen kulttuuri­keskus, jonka yhteydessä merellinen hotelli. Ravintola Johannes tarjoaa puhtaita pohjoismaisia makuja. Tulevaisuudessa Rantaraitin on tarkoitus kiertää Hanasaaren kautta.

20. Keilalahti

Mitä yhteistä on wakeboardingilla, SUP-lautailulla, vesitrampoliinilla ja melonnalla? Ne löytyvät nyt saman jättilaiturin äärestä Keilalahdesta! Suojaisa spotti tarjoaa loistavat puitteet viihtyä kaikenikäisille. Tule vesiurheilukeskus Laguuniin!

21. Otaniemi

Saaristo­vene­laituri. Sen läheisyydessä sijaitsee Radisson Blu Hotel Espoo ravintoloineen.

22. Villa Elfvik

Luonto­talo luonnonsuojelualueella, jossa risteilee seitsemän tutustumisen arvoista luontopolkua. Café Elfvik on erikoistunut luomu-, kasvis- ja vegaaniannoksiin.

23. Gallen-Kallela

Tervetuloa Tarvaspäähän! Gallen-Kallelan museo esittelee vaihtelevissa näyttelyissään Akseli Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nyky­taidetta kauniissa kulttuurimiljöössä. Museon tiloissa on kahvila.

Tiesitkö, että...

  • Rantaraitilla on myös osuuksia, joilla jokainen voi kulkea pyörätuolilla sekä lastenvaunuja tai muita liikkumisen apuvälineitä käyttäen. Esteettömän osuuden kartta löytyy sivulta espoo.fi/rantaraitti
  • Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi Espooseen tuli 100 uutta penkkiä ulkoilureiteille. Espoolaiset saivat toivoa sijainteja. Iso osa penkeistä tuli Rantaraitille.
  • Rantaraitti on päällysteeltään pääasiassa soraa tai kivituhkaa, joten pehmeäpohjaisena se sopii hyvin lenkkeilyyn.
  • Espoon ranta-alueelle tulee kuusi paikkaa, joissa kuka tahansa voi järjestää yleisötapahtuman ilman lupamenettelyä. Lisätietoa: rantakesa.fi

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Espoo liikkuu -kesälehdessä 2017. Päivitetty 13.6.2018.